Rasmus Mononen

Skådespelare, Sångare och Musikalartist

ALEX är en nyteaterföreställning med modern dans.

 

Turné, våren 2017 på högstadieskolor, gymnasieskolor och teatrar runt om i Sverige. Föreställningen avslutas med dramapedagogiska övningar.

 

ALEX är en nyteaterföreställning om självskadebeteende. Destruktivitet beskrivs i föreställningen som en drivkraft och ätstördhet som en väg till ”frihet”. Tre skådespelare gestaltar olika delar av samma person. Delar som står i motsatsförhållande till varandra. Delar som skapar balans samtidigt som de välter världen upp och ned. Tre skådespelare berättar om ALEXs resa som börjar en tidig morgon på bassängkanten och slutar 60 sekunder senare när ALEX kämpar för sitt liv, utmattad av svält, fyra meter ner i vattnet.

 

I ALEX arbetar vi med såväl text som rörelse. Ibland som en konsekvens av varandra - ibland helt frikopplade. Detta formspråk, samt att tre skådespelare gestaltar ALEX, tillåter oss att färdas flera gånger mellan en upplevelsevärld och en naturalistisk värld och ibland vistas i båda samtidigt. Vi får alltså möta Alex inuti henne själv samtidigt som hon betraktar sig själv utifrån. Hon kan prata med sig själv, dansa med sig själv. Dansa med sin demon som vill svälta och prata med den lilla flickan som vill kyssas.

 

Föreställningen är 60 minuter lång och riktar sig till åldrarna 15-19 samt föräldrar med barn i samma ålder. Förberedelsetid inför föreställning på skola är 60 minuter.

 

De dramapedagogiska övningarna som följer efter föreställningen är inte utformade som terapi utan ska vara en väg för åskådarna att gå vidare med sina tankar om hur självskadebeteende fungerar.

 

 

 
Under hösten 2014 arbetade jag tillsammans med Israel Aloni för att ta fram en två akts-föreställning med
mitt manus från tidigare work shops som grund. Vi samarbetade med de tre dansarna och skådespelarna
Anna Victoria Eriksson, Erwin Semler och Markus Christensen. Oscar Collin var sedan tidigare också
inkopplad som kompositör för verket. Trailern nedan är gjord i samarbete med Andreas Paulsson.

 

Sedan starten har följande personer varit inblandade i att inspirera till skapandet av materialet:

Per Nordin, Malin Brandeby, Maria Lindström, Markus Christensen,

Malin Malm, Kitty Chan, Oscar Pierrot Lindén, Israel Aloni, Anna Victoria Eriksson,

Erwin Semler och Oscar Collin.

 

Tack också till

Teaterhuset Bastionen

Malmö opera

Kreativa verkstäder 

Pomme Corvellec

Tore Norrby

Elisabeth Rustad

 

  

 

  

 

Bilderna är tagna av fotografen Andreas Paulsson.